Renovatie Spooldersluis

De komende 2 jaar wordt gebruikt om een gedegen voorbereiding uit te voeren. In 2024-2025 wordt de renovatie uitgevoerd door Rijkswaterstaat. Uit onderzoek blijkt dat de betonnen onderdelen en sluisbak nog van goede kwaliteit zijn. Dit geldt niet voor de draaiende delen van de sluis en de brug.

Document: Presentatie verbouwing Spooldersluis februari 2023 (pdf)

Document: Verslag bijeenkomst februari 2023 (pdf)

Tijdens die renovatie zal de sluis voor ca 6 weken gestremd zijn. Of de sluis geheel droog gelegd wordt is nog niet duidelijk. Onderzocht wordt wel of de brug renovatie dan gelijktijdig met de sluis uitgevoerd kan worden om een langere stremming te voorkomen.

Wat gaan ze doen? De sluisdeuren worden voorzien van een nieuwe coating, alle draaiende delen worden vervangen of gereviseerd. Alle besturingsonderdelen worden vervangen inclusief de volledige elektrische installatie.

De brug wordt gedemonteerd en voorzien van nieuwe coating. Ook hier worden draaiende delen en elektrische installaties vervangen.

Al met al een behoorlijke klus, maar hiermee is de sluis weer toekomst bestendig gemaakt en kan dan weer jaren mee.

Spoolderbelangen is met Rijkswaterstaat in gesprek over de impact voor de inwoners van Spoolde. Met name de fietsers zullen getroffen worden, omdat het alternatief over de westenholterburg vanaf scania zijde, een flinke omweg betekent. Auto's hebben wel een alternatief. Via de website en op andere manieren, zullen we inwoners van Spoolde op de hoogte houden.

spooldersluis